památník Vojna, muzeum v Příbrami, zámek Dobříš | Dovolená Brdská vrchovina 5. a 6. den

5. DEN - památník Vojna u Lešetic, hornicko-geologické muzeum v Příbrami a zámek Dobříš 

   V pátek, čili poslední den naší dovolené, jsme se vydali do míst, kde už jsme vlastně byli na začátku naší dovolené, a to právě z důvodu toho, že zde nebylo otevřeno. 
 
 Začali jsme tedy návštěvou památníku Vojna, ve kterém se dozvíte spoustu věcí o tom, jak místní vězni žili, ale i o dalších politických událostech z té doby. My jsme měli prohlídku bohužel bez

průvodce, jelikož v době naší návštěvy zde bylo několik škol na prohlídce, takže jsme spíše památník proletěli. I tak je zde spoustu informačních tabulí, ale věřím, že od průvodce se můžete dozvědět i více informací. Vstupné do památníku je slušné - rodinné vstupné zde stojí 100 Kč. 
   Ještě zde dodávám pár informací o památníku přímo z místních webových stránek:

kulturní dům 
Památník Vojna je autenticky dochovaný vězeňský areál, svého druhu ojedinělý ve střední Evropě. Tento původně zajatecký tábor pro německé válečné zajatce, situovaný mezi bývalými uranovými šachtami, sloužil v období 1949–1951 jako tábor nucených prací a následně do roku 1961 jako vězeňské zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu. Expozice seznamují s perzekucí po únoru 1948, protikomunistickým odporem a přibližují dějiny uranového hornictví.


Z řad spisovatelů zažili příbramské lágry například Jiří Stránský, prezident českého PEN klubu, autor mnoha literárních děl a spoluautor filmových scénářů z tohoto prostředí.

hlídač Ludvík
muzeum 
ve vláčku pro svoz horníků
   Po návštěvě památníku, který byl velmi dobře hlídán psem Ludvíkem, jsme vyrazili do Příbrami, kde jsme se zastavili na alespoň krátkou prohlídku místního muzea. Naše prohlídka byla spíše projížďkou hornickým vláčkem, který nás vezl pár metrů, ale také jsme se zde dozvěděli spoustu informací. Například, že:
  • V Příbrami sídlila Vysoká škola Báňská, do doby než se zde přestalo těžit.
  • Příbram je v podstatě celá poddolovaná, první dvě patra jsou zatopeny vodou a některá jsou zaplněna zemním plynem a slouží tak jako zásobárna plynu pro Prahu
  • Mapy podzemních prostor stále nemá muzeum k dispozici. 
Více se ale dovíte v právě zde v muzeum na Březových horách v Příbrami.  Doufám, že zde potkáte tak skvělého průvodce jako my. 😉

 
nápojový lístek
Velbloudí kavárny
   Po obědě v restauraci Drmlovka jsme se vydali ve spěchu na prohlídku zámku Dobříš, protože poslední prohlídka začínala už v 15 hodin. Samozřejmě, že jsme ji stihli a opět můžu jen zámek pochválit, jsou zde krásné interiéry, jen toho výkladu by mohlo být klidně více. 

zámek Dobříš
   Když jsme zjistili, že zámecký park se rekonstruuje, rozhodli jsme se zajít si ještě do místní První dobříšské velbloudí kavárny, kterou můžeme jen doporučit. Mají zde nejen veliký výběr, ale i krásné nápojové lístky! 😊
   Večer už nás nečekalo nic jiného než relax a nakonec jsme neodolali a poslední večer jsme šli vyzkoušet místní Bukovskou hospůdku. 

6. DEN - odjezd domů

společná fotka 
   K tomuto dni nečekejte dlouhé vyprávění.. Ráno jsme se kolem 9 -10 hodiny sbalili, a po zastávce v Březnici jsme se zastavili v Praze u tety na oběd. 
naše chata
   Z Prahy jsme vyjeli kolem 14 hodiny a domů jsme dojeli kolem 19 hodiny. 
   Tento region se mě osobně moc líbil a je tu ještě mnoho památek, které by se daly navštívit, takže snad někdy příště..

Děkujeme všem co sledovali naše putování na dovolené! :) 


Další fotky naleznete: ZDE

Komentáře

Oblíbené příspěvky