Jeseníky tour 2019 | Pramen Moravice | Petrovy kameny | Jelení studánka | Alfrédka

zkoumání trasy
   V pondělí 3. a úterý 4. června jsme se po úspěšném zdolání maturity společně s mými spolužáky vydali na pěší výlet do Jeseníků.. Abych pravdu řekla, na tu přírodu jsem se těšila, ale na to, že půjdu pěšky, na to moc ne. 😅
borůvčí podél cesy

    Kolem obědu jsme dopravili autobusem z Opavy do Malé Morávky, kde jsme si v restauraci U Kovárny dali oběd (restauraci můžu jen doporučit, porce jsou zde velké i co se týče polévek) a pak po návštěvě místního malebného obchůdku jsme se vydali konečně na cestu. Z Malé Morávky jsme se vydali po žluté turistické značce přes vrcholy Kopřivná (1019 m. n. m.), Temná (1263 m. n. m.) po krásných cestičkách, ze kterých se místy stávaly koryta, podél kterých rostlo samé borůvčí a vypadalo to  zde jako v pohádce. 
 
u pramene
pramen Moravice
   Po nějaké době, kdy jsme po cestě potkali jen pár lidí, jsme došli k rozcestí Nad Velkým kotlem, kde jsme vybočili z trasy a vyrazili jsme k pramenu Moravice na koupačku..😁Svá těžká zavazadla jsme nechali u rozcestí mezi stromy a u Moravice jsme byli za chvíli. Co si budeme povídat voda byla ledová, že člověk v ní vydržel jen pár sekund, ale co bychom neudělali pro fotky, že.. 
Petrovy kameny
Praděd jako na dlani :D 
 
 Když jsme se příjemně osvěžili, čekala nás ještě dlouhá trasa, a to sice dojít k Jelení studánce, kde jsme měli přespat. Cesta byla čím dál tím horší, naše nohy už to mírně nedávaly, ale i tak jsme si zblízka prohlédli Petrovy kameny a po nekonečné cestě jsme snad kolem 20 hodiny dorazili k Jelení studánce, s myšlenkou, že si ten klid tady užijeme. Ale bohužel i zde byli lidi... 
 
turistická chatka
západ Slunce
   To ale nic neměnilo na tom, že po pár minutách už jsem seděla v místní chatce úplně vyřízená, bolavá a zbytek výpravy šel omrknout okolí, kde by se dalo popřípadě povečeřet a byl by zde krásný pohled na západ Slunce. A ano, ten výhled byl krásný a večeře (jako ty fazole z konzervy) celkem dost bodla po tom celém dni, kdy byl člověk hladový. Nicméně kolem 22 hodiny jsme se pomalu, ale jistě odebrali ke spánku do místní chatky u studánky, kde jsme spali, jako na táboře, na zemi. 
 
východ Slunce
 Již ve 3: 50 nám zvonil budík a my tak vstávali kvůli východu Slunce, který jsme chtěli stihnout na Břidličné hoře. Když jsme zde došli, pomalu to vypadalo, že jsme jej nestihli, ale opak se stal pravdou.  A bylo to opravu krásné snídat v trávě rohlík s marmeládou, pít kafe a koukat jak přichází nový den, v dáli skotačí kamzíci a města se probouzí k životu.

Bývalá chata Alfédka
   Po absolvování snídaně jsme se vydali zpět k rozcestí před Jelení studánkou a vydali jsme se směr Alfrédka, což je místo, kde kdysi stávala bývalá turistická ubytovna, která bohužel vyhořela a my si tak dnes můžeme prohlédnout už jen její základy. Dále jsme pokračovali přes Mravencovku, kde jsem zjistila, že mé boty asi nejsou úplně ideální, protože se mi začaly dělat puchýře snad po celých chodidlech, a že bude zázrak to, když dojdu do cíle.

   Nakonec jsme to ale všichni zvládli a zpět jsme došli do Malé Morávky před obědem, přesně tak, abychom stihli autobus do Opavy. Ještě jsme měli dokonce čas občerstvit se v místním obchůdku. 
Panorama vrcholů
   Celkově jsme měli podle map ujít 30 km, což mé hodinky naprosto vylučují a řekly mi, že za 1. den jsem ušla 23 km a za ten druhý 16 km. Tak kdo ví, kdo má pravdu.. Každopádně byl to masakr takové dlouhé vzdálenosti jít pěšky a ne na kole. Jsem moc ráda, že se nám to vydařilo a že se nikomu nic nestalo. Bylo zde opravdu krásné, ty výhledy bych přála každému vidět na živo, a ne jen z fotek.
celková trasa
Alžbín:)


Komentáře

Oblíbené příspěvky