V karanténě.. (1)


   A je tu další týden.. Schválně píšu do názvu článku část 1., protože psát se dá v této době o spoustě věcí... Řekla bych, že se nám píše docela další slušná pasáž v historii lidstva i našeho samotného národa.
   Všichni začali šít roušky, stal se z toho trend, a i přesto, že někteří museli přestat chodit do práce, snaží se pomáhat někde jinde. Což mě těší, že máme takový národ. Samozřejmě, že bychom mohli říct, že se můžeme zařadit do určitých skupin lidí, které tuto pandemii vnímají tak jak vnímají - tzn.: 
  1. ti, co právě teď leží v nemocnici (doma) a bojují s nemocí, nebo statečně pomáhají proti nemoci bojovat - BOJOVNÍCI;
  2. ti, co jsou v naprostém klidu a snaží se pomoct, kde se dá - POMOCNÍCI;
  3. ti, co z nemoci mají už naprostou PANIKU - PANIKÁŘI;
  4. ti, co BONZUJÍ (např. to, že soused spravuje střechu a nemá roušku..) - BONZÁCI .
  To ale nemění nic na tom, že si moc vážím všech těch lidí, kteří se snaží jakýmkoliv způsobem pomoct, a myslím tím hlavně všechny složky jako jsou lékaři, sestřičky, hasiči, policisté, armáda, prodavačky, pracovníci v sociálních službách,... 


&&

   Chtěla bych se s vámi podělit o to, jak jsem trávila v minulém týdnu čas já.. A protože člověk může vycházet ven do přírody, a tady kolem nás je krásná příroda, rozhodla jsem se, že se pokusím každý den vyjít si na nějaký z místním kopců - udělat pár fotek toho, jak všechno kvete a zkrátka se vyvenčit. Ať z toho člověk nezblbne! 


Vrchol Vršek (568 m. n. m)

Vršek
Růžďka v ďolíčku

Na tomto vrcholu naleznete vysílač, a je odsud krásný výhled na Růžďku .. A hlavně jsou tu krásné louky. Nejraději bych tu někdy stanovala, a koukala se na hvězdy! :)



Po cestě dál narazíme na odbočku k soše knížete Svatopluka, nebojte, je to jen kousek..



Nicméně dále můžeme pokračovat v procházce po hřebenu a uzřít krásu Beskyd a Hostýnských vrchů, minout jednu z ještě původních sedaček z Bazalů, či rozkvetlé kočičky a další různé kvítí.. 

Po procházce po hřebenu se dostaneme na rozcestí (v podstatě jdeme po modré turistické značce), ze kterého můžeme sejít zpět dolů do Růžďky a nebo můžeme pokračovat v tůře dál a to směrem na Dušnou, ze které se vydáme pak na další krásné místo. 

18. poledník

v dáli poledník
kámen s vysvětlivkami
Tento poledník prochází jak jistě víte tímto místem, ale také i dalšími městy jako je třeba Vsetín. Když dorazíme na místo, uvidíme kámen dva a půl metru vysoký, který má v sobě štěrbinu, skrze kterou prochází slunce přes poledník - na kameni je přímo popsáno kdy slunce bude vycházet (záleží totiž na období). My jsme poledník navštívili už mnohokrát, a zrovna na fotkách jej uvidíte při západu Slunce. 


Od poledníku můžeme také pokračovat dále v tůře, jdeme v podstatě takovou podkovu okolo Růžďky, procházíme tedy okolo kravína a pokračujeme k poslednímu vrcholu a to k vrcholu:

Pálenisko (571 m. n. m)


Na tento vrchol chodím velmi ráda, i když k vysílači vede velmi strmý kopec (fotku vám tu schválně přikládám, abych tu nalákala co nejvíce lidí), ten výhled stojí za to, je to opět něco jiného, vidíte Valmez, Oderské vrchy.. A je to fakticky nádhera. :)







&&

No a to je pro tento článek vše.. I takto se dá čas využít, samozřejmě, že je nezbytné dodržovat všechna nařízení, nosit roušku, a tak.... Ale to vy už asi moc dobře znáte.. Takže pokud už nemáte co uklízet, můžete si vyjít ven do přírody, když je tak krásně. 





Mějte se, Alžbín! 

výsledná trasa


Komentáře

Oblíbené příspěvky