5. a 6. den | Dovolená Bílé Karpaty 2018

5. DEN:

 
Další Čachtická paní.. :D 
 Ve středu jsme si udělali opět výlet k našim bratrům Slovákům a první zastávkou byl hrad Čachtice.
hrad Čachtice
Už hned ze startu musím říct, že tento hrad je opravdu tajemný, protože z Čachtic vidět vůbec nejde a když k němu člověk stoupal po cestě od parkoviště, stále ho vyhlížel a viděl ho teprve až úplně vyšel z lesa.. Takže je to opravdu tajuplný hrad v Karpatech. :D Na hrad jsme se podívali jen z venčí a na nádvoří jen nakoukli, protože tam toho ještě není zas tolik k vidění.

**Jak to bylo s Čachtickou paní? 
   Čachtická paní, vlastním jménem Alžběta Báthoriová, byla jednou z majitelek místního hradu (zdědila jej v r. 1604) a také byla jednou z největších masových vražedkyní. Na své "konto"  si připsala asi 650 vražd. Především se vyžívala ve vraždách a mučení mladých dívek, které byly často její služebné. Podle legend se hraběnka koupala právě v jejich krvi, protože věřila, že má má omlazovací účinky. Dále Báthory polévala své služebné v mrazech vodou dokud nezmrzly, propichovala je jehlicemi, pálila je otevřeným ohněm. Zkrátka její oběti umíraly v strašných mukách.
Říká se, že toto mučení už prováděla před smrtí svého manžela a on tyto vraždy úspěšně kryl.
   Hraběnka byla za toto vše potrestána doživotním vězením, na informačních tabulích se můžeme dokonce dočíst, že byla zazděna ve zdech Čachtického hradu.   

 
zámek Bojnice
 Jako další navštívenou památkou po obědě byl zámek Bojnice. Musím říct, že tato prohlídka celkem bodla, protože co taky dělat za takového upršeného počasí.. 
   Abych byla upřímná, vstupné je dosti drahé, jako dospělá osoba si za vstup zaplatíte 9 € a studenti/ děti 5 €, což je smutné, ale je povzbuzující to, že je tam opravdu spousta věcí k vidění. 
jedno z nádvoří
   Jako průvodkyni jsme dostali paní, která byla kdysi tělocvikářka a dokonce cvičila na Sokolském sletu v Praze, takže nás docela honila po celém zámku. :D 
   Prohlídka byla úplně suprová, musím říct, že pokoje jsou krásné a i to schodiště ve věži je krásné, jen by se mi asi každý den šlapat nechtělo. :D Celkově na prohlídce vyšlapete a sešlapete asi 600 schodů.. Prý je to takové menší "fitness". 
   Když jsme měli po prohlídce, byli už jsme dosti unaveni, takže byl ten pravý čas na to dát si kávu. A tak jsme si sedli v nějaké kavárničce na náměstí v Bojnicích a pak se vydali na cestu domů (na
chatu).

6. DEN:

taková věští prolézačka :D 
poblíž náměstí v Hodoníně
   Čtvrteční den byl dnem odpočinkovým.. Oběd jsme si uvařili a upekli na chatě, konkrétně jsme měli mou oblíbenou cibulačku a pak opékané brambůrky a různé párky či klobásky. No a po obědě a kávě jsme se vydali na cestu. 
    Taťka večer naplánoval výlet do Hodonína, kde nás čekalo 3D bludiště, které i když bylo spíše pro děti, tak i dospělí se tam pořádně "protáhli a vylítali". No a poté, co jsme si prošli bludištěm, a nebojte, fakt jsme v něm nezabloudili, jsme se vydali ještě na procházku po místním náměstí.. 

řeka Morava
 
zámek Uherský Ostroh
Ale aby toho nebylo tak málo, po cestě zpět jsme se rozhodli alespoň podívat na další památky, jednou z nich byl Uherský Ostroh, kde byl krásný zámek, který slouží jako městský úřad, ale je v něm například i podzemí (které bych doporučovala projít), nebo je zde možnost prohlídek. Jinak samotné město nebylo až tak krásné, ale podle informační tabule jsme se dozvěděli, že zde byla i židovská synagoga. 
   
Tvrz Hluk
Poslední zastávkou byla obec Hluk, ve které můžete naleznout tvrz (ve které je zřízeno muzeum), samozřejmě, že ani tam jsme se nedostali na prohlídku, ale my si alespoň pod tvrzí sedli na kofolu.  
     Když jsme se konečně dostali k chatě, po tom o jsme si ještě nad Březovou nafotili západ Slunce, zašli jsme ještě po tmě na místní kyselku, kterou máme od chaty opravdu blízko.. Teda abych byla přesnější, jsou tu celkem k mání 3 prameny. První pramen byl pramenem velice slaným, asi jako mořská voda a není zaznačen na mapě. A další dva prameny jsou na tom chuťově stejně, až na to, že Janáčkova kyselka je více perlivější než níže položená Březovská kyselka (obě tyto kyselky jsou zaznačeny na mapě). 
      No a to je k tomuto dni vše.. Tak snad jste načerpali další náměty k tomu, kam si v tomto kraji zajet. :)



Alžbín:)

    

Komentáře

Oblíbené příspěvky