SCOTTLAND 2017 (2. DAY)


Nastal den druhý a my se krásně prospali.. Teda vlastně až na mě, protože já nemohla usnout (to nové prostředí no..).  Ráno jsme usedli ke stolu a společně s mamkou jsme byly pohoštěny bohatou snídaní, takovou jsem v Česku ještě nedostala. Vše bylo čerstvé, jogurty úplně jiné než u nás, zkrátka jsme se dobře nadlábly. :) 





Budova Fresh Startu
Kolem půl 10 jsme se vydaly do Church Centra, kde jsme se pak všichni společně setkali a vydali se na cestu do takového zařízení, které je podobné spíše naší Diakonii, přesný název je "Fresh Start" (Nový začátek). Toto centrum pomáhá lidem bez domova začít žít znova s čistým štítem, není to ovšem azylový dům, nýbrž jen taková hlavní budova (sklad věcí), kde hlavně dobrovolníci pomáhají skládat různé balíčky, jak už hygienických potřeb nebo třeba kuchyňských potřeb, které pak dostávají lidé, již se díky této organizaci nastěhují do bytu bez vybavení. Ale také se zde lidé bez domova díky dobrovolníkům učí různým dovednostem, jako např. vaření, atp. :) 

Popisování různých balíčků
Když jsme byli v místnosti, která je přímo takovým skladem, kde se vše chystá, viděli jsme tam staré věci, jako nábytek, el. spotřebiče, ale také třeba kuchyňské nádobí, které zde darovali různí lidé nebo třeba potraviny. Je to ovšem sporné, zda-li tyto věci lidé darovali nebo se jich spíše zbavili, protože už jim samotným připadali zbytečné. (Zamyšlení i pro české občany.. Když se rozhodnete, že něco dáte do takovéto organizace, zbavujete se tak přebytečné věci, nebo ji opravdu darujete z lásky pro potřeby jiných? )

Odezvy klientů
Právě toto se snaží Skotové vyřešit trošku jiným způsobem než v některých organizacích  u nás. Veškeré získané věci dávají recyklovat, aby z nich vznikly nové věci, které se pak později budou moct dát lidem do nového domova. Protože psychika lidí je taková, že když dostanou starou věc, tak si myslí asi něco takového: ,, Mě si nikdo neváží, jelikož mi dali takové použité věci.." a právě tím, že dostanou nějakou novou věc budou si myslet, že jim opravdu na nich záleží a také si budou věcí více cenit. 

Ano, vím že toto je blog hlavně o cestování, ale toto jsem zde chtěla vyjádřit, jelikož mě tento způsob fungování takovéto organizace docela dost zaujal. Ale nicméně nesmím opomenout to, že všichni lidé co se zde na všech těch činnostech podílejí, jen proto aby se lidé bez domova cítili dobře a mohli tak začít znovu žít, jsou dobrovolníci, kteří za tuto práci dostávají jen dobrý pocit z toho, že mohou někomu takovouto cestou pomoct a ne žádné peníze. (Pozn.: Dobrovolnictví je ve Skotsku velice rozšířené a to ne jen v sociální sféře, ale např. i v knihovnách. :))

Ale teď už zpět k našemu cestování.. Po navštívení Fresh Startu jsme se vrátili do Church Centra, kde nás čekal výborný společný oběd v podobě polévky a již tradičních obědových sendvičů.. :) Musím podotknout zase další věc, která se mi velice líbila a to takovou, že církve pořádají společné obědy na svých farách a tím podporují scházení důchodců, kteří jsou už většinou osamělí a nemají si tak s kým povídat.. :) 


Shell house :)



Potom co jsme snědli vydatný oběd, vydali jsme se pěšky do Botanické zahrady v Edinburghu (Royal Botanic Garden). A protože byla co bych kamenem dohodila, šli jsme pěkně po svých.. :) Tato zahrada je velice krásná a taky obrovská, takže kdybyste ji chtěli vidět celou, určitě to zabere více než 2 hodiny. Co můžete v této zahradě vidět? :) Tak například takový mušličkový domeček, který má na stropě nalepené šišky a po stěnách nádherné mušle. Dále pak různé zajímavé rostlinky i stromy nebo i obrovský skleník. :) 

Na večeři jsme byli i společně s našimi ubytovateli pozváni k místní paní farářce, která nás pohostila různými typy jídel.. Například klobáskami, různými skvělými dorty, na něž se lije smetana, aby nebyly tak sladké, nebo také košíčky z kozího sýru.. :) Na závěr jsme se všichni vyfotili a odjeli všichni do svých domovů.  :) 
Fotka po večeři :)
FOTO: ZDE

Komentáře

Oblíbené příspěvky