DOVOLENÁ 2017 | Den 6. - Největší jízdárna v ČR (Světce) a města Planá a Tachov





Dnešní den nezačal moc dobře.. Jednomu z nás bylo špatně a tak jsme toho ani až tak moc nenavštívili.

náměstí v Plané



Ráno jsme vyjeli do Plané, abychom se koukli po historickém centru, kde, aspoň mně teda přišlo, nebylo až tak nic zajímavého.. Chvíli jsme se zdrželi v chodbě informačního centra, kde byly v nabídce knihy místní knihovny a potom, co si teda žádnou z nás nikdo nevybral, jsme se vydali dál a to směr Tachov. :)


kostel v Tachově
náměstí v Tachově
V Tachově jsme si ihned po zaparkování auta, jak už bylo zvykem, zjistili, kde je informační centrum. :) Tam si krásně popovídali s milou paní, která dokonce pocházela ze Severní Moravy, jako my (až na Simču.. :D) a taky se dozvěděli, že v sobotu, když jsme zde přijížděli zde probíhala bitva u Tachova.. :/ Jak nás to mrzelo, že jsme všechny ty bitvy letos nestihly. :(




tachovský zámek
zajímavý pomník
Nicméně na doporučení milé paní z informačního centra jsme si zašli na oběd do jedné z restaurací a pak jsme se s taťkou prošli k hale, kde kdysi hrál futsalový turnaj. :) Také jsme omrkli místní velký zámek. - Na prohlídku jsme zde nešli, jelikož jsme spěchali na jiné místo. :)A kam? Doslechli jsme se, že k městu také patří jízdárna, kterou se město vyloženě pyšní a, že prý tam je zrovna i prohlídka, protože je tam nahlášená nějaká větší skupina lidí.

Jízdárna Světce

interiér
No a tak jsme dojeli k jízdárně a kochali se tou nádherou, co se ukrývá takhle v lesích, kdysi u ní stával zámek a klášter. Když jsme přišli, nevěděli jsme, jestli chceme jít na prohlídku, ale nakonec jsme šli.  Pan průvodce byl velice vtipný, z každého člověka si dělal srandu, ale tak to má být.. :D :)

knížecí lože
Dovolte mi pár důležitých poznatků z historie jízdárny.. :)

Jízdárnu nechal vystavět ve svých 72 letech kníže Alfréd I. Windischgrätz a je velice prakticky vymyšlena (vše má svůj smysl a nic zde není zbytečné, každá šachta k něčemu slouží..) :)
Více naleznete: ZDE



Zámek Svojšín
v pozadí Černošín
Po skvělé návštěvě jízdárny jsme se vydali zpět na chatu, kde jsme chvíli spočinuli a i když to vypadalo na déšť, vyjeli jsme si s taťkou ještě na kolech. Přece nepotáhneme kola přes celou republiku jen k tomu, abychom se na nich projeli jen jednou.. :) Vydali jsme se směrem na Svojšín, kde stojí zámek a pak jsme se jeli podél jedné z cyklostezek zpět do Černošína, ale druhou stranou. Cesta byla zase náročná, mírný cross, ale na to si tu musí člověk zvyknout. :D  Ujeli jsme kolem 20 km a myslím, že jsme to stihli akorát tak, že ještě nezačalo pršet. :)

Více foto: ZDE

Komentáře

  1. My bydlíme ve městě, takže jezdíme na dovolenou do přírody. Vybereme si nějaký pěkný kemp, sbalíme si věci na stanování a vyrazíme :-) . Většinou si dovolenou vybereme tak týden před odjezdem. Tím, že nejezdíme do chatek ani hotelů, které je nutné rezervovat dopředu, tak se nemusíme vůbec stresovat, jestli někde najdeme volné ubytování :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky