Go To Strasbourg 2018 | European Parliament | Notre-Dame Cathedral

Ve dnech 8.-11. 2. 2018, jsme se vydali ze školou na cestu do Štrasburku ve Francii. No a proč jsme zde byli se dozvíte zde.. Přeji pěkné počtení. :) 

***

1. DAY - ČTVRTEK:

Jaká byla cesta do Francie?
   Od Školy jsme odjížděli okolo 6 hodiny ráno.. A i když si všichni mysleli, že ještě dospí to "brzké vstáváníčko", u většiny tomu tak nebylo a většina si začala mezi sebou povídat. 
   Cesta utíkala docela rychle, autobus zastavoval co 3-4 hodiny. Čím blíže jsme se blížili k Praze, tím méně sněhu zde bylo - na rozdíl od Opavy, kdy den před odjezdem začalo hodně sněžit. 
   Kolem odpoledne už jsme byli někde za Plzní a tak jsme najeli na dálnici směr Německo. 
   Opravdu jsme dle odhadů dorazili do Štrasburku kolem 19 hodiny a my se tak konečně mohli jít ubytovat a protáhnout po městě, protože procházka byla opravdu nutná, žel nás z té cesty všechno bolelo.

Co jsme dělali po příjezdu?  
   Po ubytování jsme se, asi za 20 minut, všichni sešli na recepci a vydali se na již zmiňovanou procházku po městě. 
nádraží
jeden z kostelů - sv. Petra
   Nejdříve jsme zamířili na nádraží, které bylo naproti našeho hotelu. Nádraží bylo krásné, trošku nám některými částmi připomínalo spíše metro, které zde ale samozřejmě není.. :D 
   Následně jsme pokračovali směrem do města, kde jsme míjeli nespočet chrámů, restaurací a lidí různých národností..
   Všechno bylo krásné, ale my všichni měli hlad, tudíž jsme se pak každý rozprchli a šli jsme najíst. 
   Po 22 hodině jsme se stmelili na pokojích a trávili spolu společné večerní chvíle. 

2. DAY - PÁTEK:

   Aneb proč jsme vlastně ve Štrasburku?
   Ráno nás čekala naše první hotelová snídaně, která byla zkrátka "eňo ňuňo". Každý si zde našel to, co má rád.. Po snídani jsme se vydali na cestu do Evropského parlamentu, kde jsme strávili v podstatě celý den.
   Teď ale, jak jsme se do parlamentu vůbec dostali..     Ke konci roku 2017 jsme se zúčastnili, jako dvě třídy oboru geodézie, soutěže, která spočívala v tom, že jsme si stáhli aplikaci, ve které bylo hlavním úkolem tzv. "swipovaní" (klikání). V aplikaci se nám ukazovaly letecké snímky, které byly rozděleny na čtverečky. Vždy v dané mapě jsme měli klikat na čtverečky a v podstatě je tak kontrolovat, zda obsahují to, co by měly obsahovat (cesty, domy.. - vždy to bylo určeno). Za každé kliknutí se nám přičítaly body, které se pak hromadně sčítaly za všechny studenty. 
   V této soutěži mohlo postoupit maximálně 10 škol z každého státu a my se tam dostali.. :)
   Tím, že jsme byli mezi 10 nejlepšími, získali jsme zaplacenou cestu do Štrasburku, ve kterém jsme měli navštívit Evropský parlament a diskutovat ze studenty z ostatních zemí na různá témata, co se týkají EU (migrace, zaměstnanost mladých lidí, kulturní rok evropského dědictví..). Takže tato cesta obsahovala i nějaké ty přípravy. ;) 

Jak vypadal den v parlamentu? 
parlament - exteriér
   Když jsme přijeli k parlamentu, konečně jsme jej uzřeli na živo. A než jsme se dostali dovnitř, čekala nás nejdříve kontrola, která byla snad horší než na letišti. Poté jsme ale vešli do "nádvoří parlamentu" a viděli jsme něco neskutečného, opravdu krásné architektonické dílo. Za malý moment se nás ujali uvaděči, kteří nás protáhli celým parlamentem  do místnosti, kde už seděli ostatní státy -  školy. 
u svého stolečku :D 
   Zde jsme chvíli seděli a pak se nás ujala paní Veronique, která dokonce uměla mluvit i česky, což nikdo z nás nečekal, a vysvětlila nám, co se bude dít. 
   Následně jsme byli odvedeni do jídelny, kde jsme dostali snídani, která byla pro nás spíše svačinkou a ještě jsme si naposledy četli své přípravy. No a pak? Pak to začalo.. 
   Byli jsme odvedeni do té největší místnosti parlamentu, kde bylo nespočet míst k sezení, každý měl pro sebe svůj stoleček, pohodlné křeslo, mikrofon, hlasovací zařízení - zkrátka jsme byli jako poslanci. Ale ten první moment, kdy jsme zde vstoupili byl k neuvěření, říkala jsem si, co tu vlastně dělám a zároveň jsem si uvědomila, že už jsem opravdu tady. 
   Po usazení jsme se jako jednotlivé školy - státy, začali představovat a následně jsme mohli pokládat otázky i vice-presidentovi evropského parlamentu. 
   Co si budeme povídat, po jazykové stránce to pro nás bylo velice náročné, mluvilo se tu 3 jazyky (němčina, angličtina, francouzština) a i když zde bylo překládáno alespoň do angličtiny, pro naše hlavy to byl velký mazec. A proto jsme strašně obdivovali ostatní studenty, kteří ovládaly jazyky jak bičem mrská.  
   Kolem poledne jsme byli všichni rádi, že můžeme mít pauzu na oběd a pokecat si v našem jazyce. No a poté, co jsme byli pohoštěni pouhým salátem a těstovinami s boloňskou omáčkou, nastala další část programu a to hra EURO GAME, která spočívala ve spolupráci s ostatními studenty. 
   Každý měl na stolech papíry s otázkami, jež byla každá v jiném jazyce, tudíž jsme si museli všichni pomáhat a vytvářet tak smíšené týmy různých národností. -> Nutno podotknout, že tuto hru pak jeden z našich řad, ze svým týmem, vyhrál. :D 
   A po tzv. odpočinku, přišlo na to hlavní..  Byli jsme rozděleni do skupinek podle témat a to své dané téma jsme rozebírali pak společně ještě v menších skupinkách, tudíž jsme opět navázali nová přátelství. Následně jsme odhlasovali své nápady a opět nám došlo, že naše angličtina je opravdu na nízké úrovni.. 
   Když už jsme dodiskutovali, sešli jsme se opět v té velikánské místnosti a z každého tématu se přednesly některé z nápadů a následně se odhlasovaly. Ale upřímně by mě toto povolání moc nebavilo.. pořád jen sedět a mluvit.. 
   
Jak vypadal páteční večer? 
Temple Neuf -
protestantský kostel
   
noční Notre-Dame
Večer jsme dojeli na hotel a šli se projít po městě, kde jsem se například já podívala po kostelech (krásném protestantském a nebo po katolickém - Notre - Dame). Nicméně nás honil hlad, takže jsme se pomalu vraceli k hotelu, u kterého byl KEBAB (takže jsme se nadlábli). 
   Po večeři jsme si nakoupili jídlo a pití na večer a trávili jej všichni společně a proto jsme mnozí naspali strašně málo.. :D 

3. DAY - SOBOTA:

 
u loďky :)
 Ráno jsme se kupodivu dokázali všichni vzbudit a dojít na opět na výbornou snídani.. :) 
výhled z lodě
   Bohužel pak jsme se museli na pokojích sbalit a v 9:28 jsme už měli sraz před hotelem, kde čekal autobus, abychom si do něj mohli naložit věci a jít ještě do města.


Johannes Guttenberg
    No a poté už nezbývalo nic jiného než se po vlastních vydat na celodenní procházku městem.  Učitelé pro nás měli nachystané překvapení a to plavbu lodí, kterou jsme si moc a moc užili. Poznali jsme další krásy města, viděli parlament zase z jiného úhlu a někdo si dokonce domluvil sňatek z Bulharkou.  
Cibulačka
   Když nastal čas oběda, tak i přesto, že jsme chtěli navštívit Notre - Dame, kde se v tento čas oběda platilo, jsme se rozhodli zajít si na oběd a katedrálu omrknout až později. 
   Co si budeme povídat, najít restauraci pro 25 lidí nebylo až tak snadné, ale i tak se nám to povedlo a my tak měli úplně suprový oběd o třech chodech.
  • polévka: Francouzská cibulačka
  • hl. chod: Steak s pepřovou omáčkou a hranolkama
  • desert: Créme caramel
interiér katedrály

   Po výborném obědě jsme měli rozchod až v podstatě do odjezdu a tudíž jsme šli navštívit katedrálu, která byla zdarma přístupná. A musím říct, že její interiér je opravdu nádherný. Jde vidět, že si s tím dal někdo práci a vznikla tak další skvostná stavba na světě. Dokonce bych i usuzovala, že Notre Dame je větší než katedrála sv. Víta v Praze. 
   Následně jsme si procházeli město  a jeho obchody, kde byl opravdu velký výběr všeho možného. Nakonec jsme nakoupili i dárečky v podobě vín, sýrů a pohledů a pak si vychutnávali poslední hodiny v kavárně poblíž katedrály. 
zajímavý název
pro mouku
kafíčko před odjezdem














Jaká byla cesta zpět? 
   Než jsme se dostali k autobusu, který čekal na jednom z parkovišť, museli jsme zvládnout cestu místní tramvajkou, která byla zase o něco jiná než ty naše a hlavně si označit jízdenky, které se označovaly venku a ne v tramvajce.. Což nikdo z nás nevěděl.
   Cesta tramvají se nakonec povedla a my se kolem 19 hodiny vydali na cesty. 
   A to, že jsem si myslela, že budu spát, když jsme jeli v noci, se mi moc nesplnilo, takže jsem pak vše dospala ihned po příjezdu.. 

***

Tenhle výlet jsem si moc užila, jsem ráda, že jsem mohla zase navštívit kousek světa a dokonce se dostat i do parlamentu.

P.S.: Sýry a vína jsou tu luxusní, takže kdo zde pojedete, určitě si něco z toho nezapomeňte koupit. :D

Více fotek naleznete: ZDE

A.




   

Komentáře

Oblíbené příspěvky