2. Toulky po Odersku: Novosadův kámen

   Jelikož opět začala zima, ráda bych se s Vámi podělila o další zajímavé místo na Odersku. A myslím si, že málokdo o tomto místě ví..
   Ano, již podle názvu budu psát o Novosadově kameni, který se nachází poblíž cesty na Dobešov. 
Na tento kámen jsem narazila díky pověsti, která se o něm zmiňuje.
výhled na Odry cestou na Dobešov
   Protože je spousta oderských pověstí sepsaných v knížce: POVĚSTI Z ODERSKA, rozhodla jsem se, že Vám pověst popíši vlastními slovy. Samozřejmě, kdo máte zájem, teňoučká knížka je dostupná v informačním centru za pár korun. :) 

Ale teď už k pověsti: 
   Tento kámen je upomínkou na smutnou událost, která se stala před 93 lety a lidé na ni stále vzpomínají. Jednoho dne se dobešovský krejčí Novosad vydal na cestu do Ostravy prodat své výrobky. Když se krejčí vracel, v Odrách u hřbitova potkal četníka Brudera z Jakubčovic a svěřil se mu s tím, že má strach jít sám přes les, protože má u sebe hodně peněz. Četník mu nabídl, že ho doprovodí a šel s ním skoro před Dvořiska. Ale za chvíli mu oznámil, že už krejčího bude muset opustit, aby se stihl ještě nahlásit na stanici. Ve skutečnosti si četník Bruder nadběhl, aby krejčího zastřelil a okradl jej. 
samotný Novosadův kámen
   Na druhý den našel tělo mrtvého krejčího hospodář Lowak z Dobešova, který poslal svého čeledína, aby ohlásil tuto vraždu. Policie, pomocí policejního psa, vypátrala, že vrahem se stal opravdu četník Bruder z Jakubčovic a protože toto obvinění bylo pod tíhou přímého svědectví, Bruder se k vraždě přiznal. 
  Vyšetřování tím ale neskončilo, protože se v okolí událo ještě dalších pět vražd, ze kterých byl obviněn Bruder. Bruder, ale toto obvinění odmítal, až když došlo ještě k dalším deliktům, přijeli do Oder kriminalisté z Opavy, kteří při vyšetřování použili metodu hypnózy. Díky hypnóze se jim Bruder přiznal k další vraždám, které se v té době staly. 
  Tento případ způsobil takové rozhořčení mezi občany, že byl vrah úmyslně v okovech proveden na procházku městem a byl tak terčem posměchu a nadávek občanů.
   Ještě před převezením do Opavy, kde měl být odsouzen, se oběsil ve své cele na ručníku. Jeho tělo bylo pohřbeno bez jakékoli účasti v zadním rohu oderského hřbitova u mlýnského náhonu. Dnes zde stojí mohutný dub.  

Jak se zde nejlépe dostat? :) 
- Pěšky se zde nejlépe dostanete z Oder od kapličky u Skalních sklepů, za níž vede stará Dobešovská pešinka, která vás dovede přímo ke kameni. :)
- Autem jet přímo z Oder směr Dobešov. Je to ovšem velice nebezpečné, protože zde není žádný prostor pro zanechání auta. Ale pokud se hodně soustředíte, kámen uvidíte i z cesty. :)
- Na kole - to je asi ta nejlepší možnost!! Ale vyjet tento kopec není pro každého.. :) 

Zde se kámen nachází :)



Komentáře

Oblíbené příspěvky